Tips & tricks voor het onderhoud van een electrische fiets

Tips & tricks voor het onderhoud van je electrische fiets 

Vergeleken met de zomer heeft de winter invloed op de actieradius van je elektrische fiets. De weersinvloeden (regen, sneeuw, ijzel) en lage temperaturen hebben invloed op de conditie van je e-fiets. Het is daarom van belang om extra aandacht te besteden aan onderhoud van je elektrische fiets gedurende de winterdagen. Wanneer je je fiets in de winter wat minder vaak gebruikt, zijn er enkele tips die toepasbaar zijn om ervoor te zorgen dat de fiets onderdelen in goede conditie blijven en je nog heel lang kan genieten van deze kostbare investering.

1. Bewaar de Accu goed

2. Bescherm je fiets tegen zout

3. Smeer de ketting

4. Remblokjes controleren

Het is aangeraden op de accu te bewaren op een droge plek waar de temperatuur niet lager is dan 10 graden celsius. Een ander belangrijke tip is om de accu losgekoppeld van de oplader en het liefst voor meer dan 50% opgeladen te bewaren. Rij je niet in de winter op je elektrische fiets zorg er wel voor dat je deze af en toe oplaadt. Laat je accu nooit leeg staan, dit beïnvloedt de levensduur van je accu.

In de winter wordt er vaak gestrooid met zout. Dit heeft een negatieve invloed op de lak van de fiets, de ketting en andere onderdelen. Het advies is regelmatig afkuisen en de bewegende delen in te smeren met siliconenspray.


Bij voorkeur NIET reinigen met een hoge druk reiniger.

Een tuinslang is zeker voldoende !

 De ketting kan in goede conditie gehouden worden door deze eerst schoon te maken met een ontvetter en vervolgens in te smeren met een smeermiddel. Maar niet alleen de ketting bescherm je op deze manier, ook de bouten en moeren, de trapas, naven en andere bewegende onderdelen.

Je veiligheid is onder alle omstandigheden van belang. In de winter wordt het al vroeg donker. Controleer altijd voor vertrek je remmen en als deze voldoende weerstand bieden.

5. Banden controleren en op pompen

Je bandenprofiel controleren op een goede grip is voor de veiligheid is van essentieel belang. In de winter kan de weg nogal glad zijn dus het is belangrijk dat je banden altijd een goede grip hebben. Door de lage temperaturen in de winter kan de druk in de banden sneller afnemen. Zorg ervoor dat je de bandendruk geregeld op spanning houdt.

6. Berg je elektrische fiets goed op

Zet je elektrische fiets tijdens de winter het liefst binnen in een ruimte dat niet minder dan 10 graden is. Gebruik je de fiets minder of niet gedurende de winter, dek je fiets en vooral de accu af met een goede fietshoes. Waar de accu verwijderd kan worden is het advies dat ook te doen.

7. Onderhoudsbeurt

Kom je er zelf niet aan toe je elektrische fiets een gedegen onderhoudsbeurt te geven, stap dan gerust bij ons binnen. Bij Fietsmoto kan iedereen met een elektrische fiets terecht voor een onderhoudsbeurt of een reguliere check-up. Onze ervaren en deskundige mechaniekers zorgen ervoor dat je elektrische fiets in top conditie is, ook tijdens de winter.

Bij Fietsmoto kan iedereen terecht voor een onderhoudsbeurt en check-up van hun elektrische fiets , ook in de winter. Maak gauw een afspraak om jouw onderhoudsbeurt in te plannen. De deskundige mechaniekers voorzien je, naast een volledige servicebeurt, direct van gepast advies om ervoor te zorgen dat je elektrische tweewieler ook tijdens de winter in goede staat verkeert.


90 minutes session

On location or at your home

80 hi-res edited digital images